RESEPI PILIHAN


SUP RUMPAI LAUT

Rumpai Laut  (direndam dan dicuci)..toskan
6 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar  (biar camtu je)
kiub ayam
sedikit isi ayam dicincang  (nak guna udang pun boleh)
telur dua biji
sedikit halia diketuk
air secukupnya

bawang putih dan merah goreng  (optional)
Daun Sup
sedikit batang celery dihiris
sedikit minyak masak utk menumis

CARA-CARA MEMBUATNYA

·  Tumiskan bawang  bawang putih yang ditumbuk dan    diketuk setelah naik bau
·  masukkan sedikit halia.
·  masukkan isi ayam
·  bila isi ayam dah hampir masak masukkan telur
·  Bila dah agak garing isi ayam dan telur masukkan air dan juga bawang besar
·  bila dah mendidih masukkan batang celery dan rumpai laut
·  Akhir sekali baru masukkan tomato,bawang goreng dan  juga daun sup...





NASI RUMPAI LAUT

Bahan-bahan
4 cawan Beras panjang
4 cawan air
3 ulas bawang putih dihiris
5 keping rumpai laut
4 sudu besar minyak sapi
Sedikit garam

Cara menyediakannya:
1. Tumiskan bawang putih sehingga wangi
2. Masukkan air dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan beras dan tanak sehingga masak.
4. Setelah nasi masak, sejukkan.
5. Ambil satu keping rumpai laut, letakkan sedikit nasi diatasnya. Gulung kemas dan hidangkan mengikut kreativiti anda.








PETIS UDANG RUMPAI LAUT


Bahan2 

1 kg - udang besar 

500 gm - sotong - dikelar2 

1 - biji bwg besar - hiris 

100 - ml santan pekat 
21/2 sb - petis 
3 - btg serai - titik 


Bahan utk dikisar 


20 - tangkai cili kering (rebus dulu) 

3 - tangkai cili merah 

4 - ulas bwg putih 

4 - keping hirisan halia 
11/2 - cm kunyit 
1 cm - lengkuas 
10gm - belacan 


Bahan perasa 


1 - sb gula melaka 

1 - st kecil garam 

1- st gula 
2 - sb jus lemon 


Cara ; 


1) Panaskan minyak tumis serai,wangi masuk bwg besar, 
2) Masuk bhn kisar tumis hingga naik minyak 
3) Masuk petis dan santan,didih hingga agak pekat 
4) Masuk udang dan sotong,bahan perasa (kecuali lemon) masak dalam 5 minit padamkan api 
5) Masuk jus lemon 








MASAK LEMAK PUTIH RUMPAI LAUT


Bahan 

1/4 bhg - Kobis yg sedang 
7 - ekor udang 
1- labu bwg besar } hiris / tumbuk halus 
1 - ulas bwg putih } 
200 ml - santan - dari 1/2 biji kelapa 
1/2 kiub - kiub ikan bilis 
garam secukup rase 


Masukkan semua bahan masak hingga mendidih 







No comments:

Post a Comment