SUP RUMPAI LAUT
Rumpai Laut (direndam dan dicuci)..toskan
6 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar (biar camtu je)
kiub ayam
sedikit isi ayam dicincang (nak guna udang pun boleh)
telur dua biji
sedikit halia diketuk
air secukupnya
bawang putih dan merah goreng (optional)
Daun Sup
sedikit batang celery dihiris
sedikit minyak masak utk menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA
· Tumiskan bawang bawang putih yang ditumbuk
dan diketuk setelah naik bau
· masukkan sedikit halia.
· masukkan isi ayam
· bila isi ayam dah hampir masak masukkan telur
· Bila dah agak garing isi ayam dan telur masukkan
air dan juga bawang besar
· bila dah mendidih masukkan batang celery dan rumpai
laut
· Akhir sekali baru masukkan tomato,bawang goreng dan
juga daun sup...
NASI RUMPAI LAUT
Bahan-bahan
4 cawan
Beras panjang
4 cawan
air
3 ulas
bawang putih dihiris
5 keping
rumpai laut
4 sudu
besar minyak sapi
Sedikit
garam
Cara
menyediakannya:
1.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi
2.
Masukkan air dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
3.
Kemudian masukkan beras dan tanak sehingga masak.
4. Setelah
nasi masak, sejukkan.
5. Ambil
satu keping rumpai laut, letakkan sedikit nasi diatasnya. Gulung kemas dan
hidangkan mengikut kreativiti anda.
PETIS UDANG RUMPAI LAUT
Bahan2
1 kg - udang besar
500 gm - sotong - dikelar2
1 - biji bwg besar - hiris
100 - ml santan pekat
21/2 sb - petis
3 - btg serai - titik
Bahan utk dikisar
20 - tangkai cili kering (rebus dulu)
3 - tangkai cili merah
4 - ulas bwg putih
4 - keping hirisan halia
11/2 - cm kunyit
1 cm - lengkuas
10gm - belacan
Bahan perasa
1 - sb gula melaka
1 - st kecil garam
1- st gula
2 - sb jus lemon
Cara ;
2) Masuk bhn kisar tumis hingga naik minyak
3) Masuk petis dan santan,didih hingga agak pekat
4) Masuk udang dan sotong,bahan perasa (kecuali lemon) masak dalam 5 minit padamkan api
5) Masuk jus lemon
MASAK LEMAK PUTIH RUMPAI LAUT
Bahan
1/4 bhg - Kobis yg sedang
7 - ekor udang
1- labu bwg besar } hiris / tumbuk halus
1 - ulas bwg putih }
200 ml - santan - dari 1/2 biji kelapa
1/2 kiub - kiub ikan bilis
garam secukup rase
Masukkan semua bahan masak hingga mendidih
No comments:
Post a Comment